Analyzing Literary Themes and Characters
This deck explores key themes, character development, and literary techniques from the texts 'Sredni Vashtar', 'Letter Home', and 'Glass Menagerie'.
Question 18: Which details from the passage would best support a reader's interpretation that escape is a central theme of the passage?
Answer: E. Tom's description of the gentleman caller and his reference to the postcard from Mazatlan
Key Terms
Question 18: Which details from the passage would best support a reader's interpretation that escape is a central theme of the passage?
Answer: E. Tom's description of the gentleman caller and his reference to the postcard from Mazatlan
Sredni Vashtar
Question 1: In the third sentence of the first paragraph, the narrator's description of Mrs. De Ropp as "those three-fifths of the world that are necessary and disagreeable and real" suggests that . . .
Answer: B. Mrs. De Ropp is a strict person who fails to appreciate Conradin's creative spirit
Sredni Vashtar
Question 2: The second paragraph ("Mrs. De Ropp . . . entrance") suggests that Conradin is able to cope with his situation primarily by . . .
Answer: C. retreating to the security of an interior world
Sredni Vashtar
Question 3: In the third sentence of the final paragraph, the "disused tool-shed" functions primarily as a setting in which Conradin . . .
Answer: E. discovers meaningful solitude
Sredni Vashtar
Question 4: Which of the following effects does the "large polecat-ferret" mentioned toward the end of the final paragraph have on the development of Conradin's character?
Answer: D. It fulfills Conradin's imaginative ideal because he is able to transform it into "a god and a religion" (paragraph 3).
Sredni Vashtar
Question 5: Toward the end of the final paragraph, Conradin's "exchange" of "a long-secreted hoard of small silver" with the butcher-boy is significant because it . . .
Answer: B. develops the idea that Conradin finds joy in acts that would be displeasing to Mrs. De Ropp
Related Flashcard Decks
Study Tips
- Press F to enter focus mode for distraction-free studying
- Review cards regularly to improve retention
- Try to recall the answer before flipping the card
- Share this deck with friends to study together
Term | Definition |
---|---|
Question 18: Which details from the passage would best support a reader's interpretation that escape is a central theme of the passage? | Answer: E. Tom's description of the gentleman caller and his reference to the postcard from Mazatlan |
Sredni Vashtar Question 1: In the third sentence of the first paragraph, the narrator's description of Mrs. De Ropp as "those three-fifths of the world that are necessary and disagreeable and real" suggests that . . . | Answer: B. Mrs. De Ropp is a strict person who fails to appreciate Conradin's creative spirit |
Sredni Vashtar Question 2: The second paragraph ("Mrs. De Ropp . . . entrance") suggests that Conradin is able to cope with his situation primarily by . . . | Answer: C. retreating to the security of an interior world |
Sredni Vashtar Question 3: In the third sentence of the final paragraph, the "disused tool-shed" functions primarily as a setting in which Conradin . . . | Answer: E. discovers meaningful solitude |
Sredni Vashtar Question 4: Which of the following effects does the "large polecat-ferret" mentioned toward the end of the final paragraph have on the development of Conradin's character? | Answer: D. It fulfills Conradin's imaginative ideal because he is able to transform it into "a god and a religion" (paragraph 3). |
Sredni Vashtar Question 5: Toward the end of the final paragraph, Conradin's "exchange" of "a long-secreted hoard of small silver" with the butcher-boy is significant because it . . . | Answer: B. develops the idea that Conradin finds joy in acts that would be displeasing to Mrs. De Ropp |
Sredni Vashtar Question 6: Which lines from the passage would best support a reader's claim that one of the central themes of the passage is independence? | Answer: B. "Such few pleasures as he could contrive for himself gained an added relish from the likelihood that they would be displeasing to his guardian, and from the realm of his imagination she was locked out—an unclean thing, which should find no entrance" (paragraph 2) |
Letter Home Question 7: What is the source of the internal conflict acknowledged by the speaker? | Answer: E. She realizes that her race and gender will make it difficult for her to achieve her goals. |
Letter Home Question 8: Which of the following does the speaker imply about her "plain English and good writing" (line 6)? | Answer: B. That she had mistakenly believed that these skills would be sufficient to get her a job |
Letter Home Question 9: In lines 21-40 ("There . . . home"), the speaker's juxtaposition of her life in New Orleans with her life at "home" primarily serves to emphasize . . . | Answer: A. the harsh reality of her situation |
Letter Home Question 10: Lines 27-28 ("Their . . . to me") emphasize the speaker's sense that her . . . | Answer: E. past life and true identity are always present |
Letter Home Question 11: Lines 29-34 ("I thought . . . ends") suggest that the speaker imitated Miss J— primarily because she . . . | Answer: D. regarded speech like Miss J—'s as a means of self-improvement |
Letter Home Question 12: Overall, the poem can best be interpreted as a . . . | Answer: A. social commentary using a historical period |
Glass Menagerie Question 13: In the first paragraph, Tom's claim that he is "the opposite of a stage magician" and that he tells the "truth in the pleasant disguise of illusion" suggests that he . . . | Answer: C. will tell the "truth" in a way that his audience can accept |
Glass Menagerie Question 14: In the second and third paragraphs, the specific references to time ("the thirties") and place ("Spain," "Chicago, Cleveland, Saint Louis") primarily serve to . . . | Answer: A. reinforce the notion that the play is part of a "world of reality" (paragraph 5) that will be reconstructed from "memory" (paragraph 4) |
Glass Menagerie Question 15: According to Tom, the presence of the "gentleman caller" mentioned in the fifth paragraph reinforces a conflict between . . . | Answer: C. waiting and fulfillment |
Glass Menagerie Question 16: In the fifth paragraph, Tom's description of the "gentleman caller" has which effect? | Answer: B. It prompts Tom to admit that he is prone to attaching figurative meaning to characters. Glass Menagerie |
Question 17: In the sixth paragraph, the description of Tom's father, the "fifth character in the play," introduces which idea? | Answer: E. The void created by the father's absence serves as an important character itself. Glass Menagerie |